Zoete witte wijnen
Zoete witte wijnen zijn er legio. Maar niet elke zoete witte wijn is hetzelfde. Vaak noemt men zoete witte wijnen ook wel dessert wijnen. Dat suggereert dat alle zoete witte wijnen bij alle nagerechten passen. Dat is niet het geval. Er zijn veel soorten zoete wijnen, en binnen de groep liquoreuze wijnen bestaan grote verschillen. Zoete witte wijnen zijn bijvoorbeeld lang niet allemaal even zoet. Een wijn past alleen bij een nagerecht, als in elk geval het zoetgehalte van de zoete witte wijn overeenkomt. Als het nagerecht zoeter is dan de zoete witte wijn, smaakt zelfs een zoete witte wijn zuur.

Een aantal bekende zoete witte wijn:

Zoete witte wijnen uit de Mosel
De zoete witte wijn die vaak word geschonken in de horeca komt ook uit deze streek. We kennen het ook wel onder de naam “moezel.” Maar daarnaast komen ook hoogstaande kwaliteits zoete witte wijnen uit de Mosel. Vaak worden deze zoete witte wijnen gemaakt van de Riesling en Muller-Thurgau.

Vins Doux Naturel
Deze zoete wijnen worden gemaakt door alcohol toe te voegen tijdens de gisting waardoor niet alle suikers vergisten. Zo houd je zoette witte wijn en zoete rode wijn over.
Deze vooral zoete witte wijn hebben de volgende eigenschappen:
- Ze zijn zoet, omdat ze natuulijk suikers bevatten, die niet aan de wijn zijn toegevoegd.
- Het zijn allemaal AOC-wijnen.
- Ze hebben een alcoholpercentage van 15 tot 18 procent.
- Het maximale rendement is 30 hectoliter per ha.

Naast zoete witte wijnen van die als Vins Doux Naturel op de markt komen zijn er ook rode zoete wijnen.

Pourriture Noble
Deze variant van zoete witte wijnen word veroorzaakt door een edele rotting. In gebieden met hoge vochtigheidsgraad in de ochtend en warm weer in de middag kan edele rotting ontstaan. Het vocht van de druif verdampt en in de druif wordt pectine gevormd, een soort zoetige gelei. De schimmel komt voor bij witte druiven dus bestaan er alleen maar zoete witte wijn die door deze edele rotting is gemaakt.

 


Bekijk snel onze gehele collectie witte wijnen