Witte wijn waarbij?

Om de goede combinaties tussen witte wijn en spijs te krijgen is kennis een belangrijk aspect. Smaak kennis van de witte wijn en het product helpen je aardig op gang. Niet elke witte wijn smaakt natuurlijk het zelfde. En of je een coquille grilt of bakt levert ook een ander smaakgevoel op.

Onderzoek wat je gerecht voor smaakbeleving geeft en wat de wijn voor smaakbeleving heeft. Let hierbij op het smaakgehalte van het gerecht en de witte wijn. Deze moeten beide in balans zijn. Bij een kreeft serveer je ook geen vinho verde die zeer licht van smaak is. Kreeft is ook een hoogwaardig kwaliteitsproduct, serveer dan ook een hoogwaardige witte wijn. Dit doet het gerecht en de wijn alleen maar goed. Zowel de witte wijn als het gerecht zou bij een goede witte wijn en spijs combinatie alleen maar moeten verbeteren.

Waar je ook naar moeten kijken is wanneer de witte wijn geschonken gaat worden. Zorg voor een logische opbouw in witte wijnen. Start dus niet met de zwaarste witte wijn. Dat kan je smaakpapillen al vroeg lam leggen en de rest van het diner alleen maar verpesten.
Gerechten uit een bepaalde streek gaan ook vaak goed met wijnen uit die streek. Een goed voorbeeld is natuurlijk de Elzasser choucroute met daarbij een Pinot Blanc uit de Alsace. Dit zijn vaak zeer aangename en leuke combinaties.

Het belangrijkste aspect is toch dat ieder zijn eigen smaak heeft. Zo houd de ene van rode auto’s en de andere van blauwe auto’s. Dit geld ook voor witte wijnen en zeker in combinatie met het gerecht. Zoek naar een combinatie waar je zelf ook achter staat.

Wat als het blijkt geen unieke combinatie te zijn tussen het gerecht en de witte wijn? Het gerecht is in smaak makkelijker bij te stellen dan de witte wijn. Daarnaast is natuurlijk de witte wijn keuze misschien ook niet helemaal goed geweest.

Het blijft een moeilijke keuze om witte wijn bij een gerecht te zoeken. Of je nu zelf de wijn uit zoekt of je laat adviseren door een wijnadviseur. Je weet nooit of het gerecht wat jij voor ogen hebt ook daadwerkelijk lukt. Niet elke witvis is het zelfde, en misschien beslis je op de avond zelf nog dat je een andere saus bij de vis serveert in plaats van de saus die je vermelde voor de witte wijn keuze.


Bekijk snel onze gehele collectie witte wijnen