Tips & Advies over Witte Wijn

Serveertemperatuur witte wijn

De serveertemperatuur van witte wijn is van essentieel belang voor de smaak van de witte wijn. Als iets bijvoorbeeld heel koud is, neemt men zoet zoet veel minder goed waar. Op een lagere temperatuur komen de aromastoffen minder tot hun recht. Veel van deze aromastoffen zijn namelijk gevoelig voor temperatuur. In de praktijk gaat het vaak mis: witte wijnen worden meestal te koud geserveerd. Hierna volgt een tabel met serveertemperaturen voor witte wijnen:

8-10 graden Celsius Eenvoudige, strakke en frisse witte wijnen
12-14 graden Celsius Iets filmende, ronde witte wijnen
14-16 graden Celsius Complexe, volle witte wijnen

Fris of rijpe witte wijn

De derde universele smaakfactor is het smaaktype van witte wijnen; de aanwezigheid van frisse of rijpe smaaktonen. Het duidelijkste voorbeeld van frisse tonen in witte wijn is citrusfruit(citroen, sinaasappel, limoen). Rijpe tonen in witte wijn zijn bijvoorbeeld bananen, mango, honing en boter. Het maken van de witte wijn speelt een grote rol of de witte wijn nu rijp of fris is. Houtrijping is daar een goed voorbeeld van. Als een wijn houtrijping heeft gehad zal de wijn sneller rijpe tonen bevatten dan een wijn zonder houtrijping. Ook het druivenras speelt een grote rol. De Chardonnay druif staat bijvoorbeeld aan de frissen en rijpe kant. Sauvignon Blanc is echter een echte frisse druif. Frisse witte wijnen horen meestal bij de zomer en rijpe witte wijnen bij de winter of diner.

Proeven van witte wijn

Het proeven van witte wijn is voor iedereen te doen. Ben je nu wel of geen kenner dat maakt niets uit. De meeste hebben hoofdzakelijk het probleem of de geur en smaak te omschrijven. Hiervoor kun je het beste witte wijnen gaan proeven en stap voor stap opschrijven wat je ruikt. Er bestaan ook geurdozen waar veel geurtjes inzitten. Deze helpen je om de geuren te ontdekken in witte wijnen. Dit kan je snel op weg helpen om van jou ook een goede proever te maken. Noteer altijd alles wat je proeft in de witte wijnen. Elke geur en smaak die iemand benoemd is persoonlijk. Laat je dus niet gek maken door moeilijke termen. Naarmate men meer witte wijnen proeft van verschillende druiven, landen en gebieden kan men beter omschrijven wat men ruikt en proeft. Het is een kwestie van ervaring.

Opslag van witte wijnen

Voor opslag van witte wijnen gelden een aantal regels. Deze worden hieronder omschreven;
- Geurvrij; Een wijnkelder moet vrij zijn van scherpe geuren.
- Juiste temperatuur en luchtvochtigheid; De meest geschikte temperatuur voor het opslaan van witte wijnen is 11-13 graden Celsius. Daarnaast is de luchtvochtigheid belangrijk. Als de het te droog is kan de kurk uitdrogen. Zeker bij langdurig opslag van witte wijnen.
- Licht; Niet alle witte wijnen kunnen goed tegen tl-licht.
- Tochtvrij
- Trillingsvrij
- Periode van opslag: langdurig opslag van langer dan een jaar in een koelkast is niet goed voor de kwaliteit van de witte wijn.


Bekijk snel onze gehele collectie witte wijnen