Witte Wijn

Bent u op zoek naar informatie over witte wijn? Onze specialist neemt u mee in de wondere wereld van de witte wijn.

Algemene informatie over witte wijn

Witte wijn is een wijn die allen tijden gedronken kan worden. Witte wijnen worden gemaakt van zowel witte als blauwe druiven. Elke druif heeft namelijk wit sap en men kan dus van blauwe druiven witte wijn maken. Dit doen ze door het schilcontact met de wijn weg te laten en alleen puur het druivensap van de blauwe druif te gebruiken. Je kunt witte wijn drinken op het terras, met vrienden, tijdens het eten of heerlijk op de bank met een kaasplankje. Witte wijnen drink je altijd gekoeld tenzij anders wordt geadviseerd.

Witte wijnen komen uit verschillende gebieden uit de hele wereld. Deze wijnen verschillen per gebied van elkaar. Ook zijn er tal van druiven waar witte wijn van gemaakt word. De meest voorkomende druiven waar witte wijn van gemaakt word is Ugni Blanc, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Doordat de stoffen in de schillen tijdens de vinificatie van witte wijnen nauwelijks invloed hebben op het eindresultaat, is de most en later de witte wijn gevoeliger voor oxidatie. Witte wijnen zijn over het algemeen aromatischer dan rode wijnen. Om te voorkomen dat wijnen oxideren wordt er meetal op een lagere temperatuur vergist. Dan blijven de aroma’s het beste bewaard. Er zijn drie technieken die men toepast bij het maken van witte wijn. Deze worden hieronder benoemd:

- Schilweking
- Voorklaring
- Gisting op eikenhouten vaten

Schilweking

Schilweking is een populaire methode om meer aroma’s uit de schillen te ontrekken. Schillen hebben namelijk veel aroma’s in zich. De fransen noemen deze methode ook wel Methode Pelliculaire of préfermentaire; de engels noemen het makkelijk “Skil Contact.” Na het weghalen van de steeltjes en kneuzen van de druiven laat men de druiven inweken.

Witte wijnen waarbij deze methode is toegepast hebben vaak veel geur. Vaak herken je in deze wijnen tropisch fruit.
Niet alle witte wijnen ondergaan deze methode. De wijnmaker kan deze methode toepassen om de witte wijn meer aroma’s te geven.

Voorklaring

Voorklaring vindt bij witte wijnen al vlak na het persen en voor de mostbehandeling plaats. De verse druivenmost die uit de pers komt is altijd enigszins troebel, terwijl men de most juist zo helder mogelijk wil hebben. Daarom past de wijnmaker voorklaring toe.

Gisting

Gisting op eikenhouten vaten vindt vooral plaats bij witte prestigewijnen. De alcoholische vergisting vindt dan plaats in een houten vat van 300 liter. Na het afsterven van de gistcellen blijft de witte wijn in hetzelfde vat. Deze witte wijn die rijpt op lie, zoals men de afgestorven gistecellen noemt, wordt dan zachter en voller van smaak.


Bekijk snel onze gehele collectie witte wijnen