Marcel Deiss Alsace
Vlakbij Ribeauville in de franse Elzas vind je het plaatsje Bergheim, waar het Domaine Marcel Deiss zich bevindt. De familie Deiss kwam in 1744 naar Bergheim en begon daar met het produceren van wijn. Het huidige wijnhuis is opgericht door Marcel Deiss in 1947, toen deze thuiskwam uit de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag is het alom bekende wijnhuis Marcel Deiss in handen van kleinzoon Jean Marcel Deiss. Het is het grootste domein in de Elzas, omvat heden ten dage ruim 27 hectare aan wijngaarden en strekt zich uit over de gemeenten Bennwihr, Bergheim, Beblenheim, Saint Hippolyte en Mittelwihr.

Internationale roem
Wereldwijd staat Jean Michel Deiss bekend als een van de meest belovende, talentvolle en onconventionele wijnmakers uit de Elzas. Hij heeft er bewust voor gekozen om de hoeveelheid wijn die hij produceert klein te houden, ver onder het maximum wat is toegestaan in de Elzas. Mede daardoor is deze van ongekende kwaliteit. We spreken hier van zijn ‘’Les vins de terroir”, door wijnkenners wereldwijd ‘het vloeibare goud uit de Elzas’ genoemd.
Elzaswijnen staan er om bekend dat het, een enkele uitzondering daargelaten, zogenaamde monocepages zijn. Wijn gemaakt van een druivensoort, en de naam van de wijn is dan ook synoniem aan de gebruikte druif. Houdt de wijnproducent zich niet aan deze regel, dan vervalt de AOC voor de bewuste wijn. Als enige wijnmaker in de Elzas vermeldt Jean Marcel Deiss sinds 2000 de naam van de wijngaard in plaats van de druif op de fles. Dit was illegaal totdat in 2005 eigenzinnige Jean Marcel Deiss het Institute National des Appelations d’Origine er van overtuigde om de wet inzage deze regel te veranderen. Dit was zeer tegen de wens in van diverse grote wijnhuizen in de Elzas. Als een van de weinigen in de Elzas produceert Jean Marcel Deiss nu zijn Vins de terroir. Dit zijn wijnen van wijngaarden waar verschillende druiven op één wijngaard staan aangeplant. In tegenstelling tot de meeste wijnen uit de Elzas staat dan ook de wijngaard op de fles vermeld, en vaak ontbreekt bewust de informatie welke druivenrassen voor de assemblage zijn gebruikt. Deiss is de enige in de Elzas die deze methode ook toepast bij de zogenaamde Grand Cru’s van de topwijngaarden. Een van zijn grootste successen is bijvoorbeeld zijn Grasberg, een blend van Riesling, Gewurstraminer en Pinot gris en natuurlijk zijn Engelgarten, waar hij Pinot Blanc, Pinot gris, Pinot noir, Riesling en Muscat aangeplant heeft staan. Heel duidelijk bepaalt het terroir dus de wijnen van Deiss. Door een mix van verschillende druiven op één wijngaard, één soort bodem kan men de eigenheid van het gebied het best tot uiting laten komen in de wijnen, volgens Jean Marcel Deiss. Sinds 1998 produceert Domaine Marcel Deiss zijn wijnen bovendien volledig organisch en biodynamisch. Zijn ideeen worden tegenwoordig meer en meer gehoord door jonge wijnboeren in de streek en het succes van Domaine Marcel Deiss is een teken dat hij op een juiste koers zit wat betreft de toekomst van de Elzas als wijngebied.

Bekijk hier alle wijnen van Domaine Marcel Deiss


Bekijk snel onze gehele collectie witte wijnen